Det händer att hyresgäster vill sätta in olika typer av apparater och utrustning i lägenheter, till exempel diskmaskiner, extra kylskåp eller luftkonditionering. Får hyresgäster göra det och hur ska du som hyresvärd hantera det? På Förvaltarforum svarar advokat Camilla Adell på frågan.
Hyreslagen innehåller generella regler om hur hyresgästen får använda den lägenhet som hyrs. En bostadshyresgäst får inte använda lägenheten för något annat än för boende. Dessutom är hyresgästen skyldig att väl vårda lägenheten under hyrestiden. Hyresgästen har enligt hyreslagen rätt att på egen bekostnad måla om, tapetsera eller göra jämförliga åtgärder i lägenheten. Om detta innebär att lägenhetens bruksvärde minskas ska hyresgästen ersätta hyresvärden för den skada som detta innebär för hyresvärden.
Hyreslagen reglerar inte uttryckligen hyresgästens rätt att sätta in olika typer av apparater, maskiner eller utrustning i lägenheten. En sådan åtgärd måste bedömas utifrån de allmänna riktlinjer som hyreslagen ställer upp för vad en hyresgäst får göra i lägenheten.
Med andra ord är det nödvändigt att ta ställning till om hyresgästens installation av en egen apparat eller egen utrustning i lägenhet utgör en åtgärd som är jämförlig med att måla om eller tapetsera. Som utgångspunkt är det inte tillåtet med installationer som medför ingrepp i lägenheten.
Apparater som enbart kräver anslutning till ett eluttag är därför som utgångspunkt tillåtna om de inte överbelastar elen i lägenheten. Det är inte heller tillåtet att ansluta egna fläktar till befintligt ventilationssystem utan tillstånd.
I de fall där en hyresgäst frågar sin hyresvärd om den får sätta in en egen apparat eller utrustning i lägenheten kan hyresvärden inte neka sådant tillstånd om åtgärden är jämförlig med att måla eller tapetsera om eftersom det i en sådan situation egentligen inte krävs något tillstånd från hyresvärdens sida.
Om det dock handlar om att hyresgästen behöver vidta större åtgärder som att till exempel ta hål i en vägg för att installera luftkonditionering, en värmepump eller värmeväxlare behövs hyresvärdens tillstånd. Hyresvärden kan då antingen neka eller lämna tillstånd till åtgärden.
Skulle en hyresgäst installera egna apparater eller utrustning i lägenheten utan hyresvärdens tillstånd trots att sådant tillstånd behövs är det viktigt att hyresvärden genast anmodar hyresgästen att vidta rättelse.
När hyresgästen installerar egna maskiner och utrustning i lägenheten har hyresgästen ett ansvar för att installationen utförs på ett fackmässigt sätt.
Om hyresgästens apparat eller utrustning skadar lägenheten eller är installerad på ett bristfälligt sätt kan det även finnas en möjlighet för hyresvärden att säga upp hyresgästen trots att hyresgästen inte behövde tillstånd för att installera apparaten eller utrustningen. Skadan kan innebära att hyresgästen har åsidosatt sin skyldighet att väl vårda lägenheten.
Detta kan i sin tur medföra att hyresgästen har åsidosatt sina förpliktelser gentemot hyresvärden på ett sätt som gör att hyresgästens besittningsskydd bryts. Hyresvärden kan då säga upp hyresavtalet till upphörande eftersom hyresgästen har brustit i sin skyldighet att väl vårda lägenheten. Dessutom kan hyresvärden kräva skadestånd för den skada som utrustningen har orsakat hyresvärden.
I de fall där en hyresgäst sätter in apparater eller utrustning som hade krävt tillstånd från hyresvärden utan att hyresgästen först har fått sådant tillstånd kan hyresvärden ha möjlighet att säga upp hyresavtalet. Hyresvärden bör dock först anmoda hyresgästen att vidta rättelse.