Konsten att göra tillförlitliga och hållbara kostnadskalkyler och ekonomiska planer. Boverkets nya föreskrifter samt att teckna bindande förhands- och upplåtelseavtal.
Kursen för dig som tar fram kostnadskalkyler och ekonomiska planer, erbjudanden och förhandsavtal samt upplåtelseavtal.
Du kanske arbetar på ett bolag som bygger eller producerar bostadsrätter eller ger rådgivning till bolag som producerar bostadsrätter. Du kan till exempel vara administratör, jurist, projektledare eller mäklare.
Vi på Landahl Advokatbyrå har gedigen teoretisk och praktisk kunskap i dessa frågor.
Tanken är att du efter genomförd kurs ska ha fördjupad kunskap i ämnet och möjlighet att självständigt ta fram kostnadskalkyler och ekonomiska planer. Du kommer att veta vilket underlag intygsgivarna förväntar sig inför intygsgivningen samt hur du kan säkerställa att bostadsrättsföreningen tecknar bindande förhands- och upplåtelseavtal. Vi kommer även att gå igenom stadgarnas betydelse för uppgifterna i kalkylen och planen och hur du bäst anpassar dem.
Vi kommer att gå igenom Boverkets föreskrifter och allmänna råd om ekonomiska planer, kostnadskalkyler, intygsgivare och intygsgivning som föreslås träda i kraft den 1 april 2025. Boverkets föreskriftsrätt innebär att det som tidigare varit en rekommendation avseende innehållet i kostnadskalkylen och den ekonomiska planen blir ett krav.
Den 1 januari 2023 infördes reglerna avseende bland annat erbjudandet, 11-punktlistan och förhandsavtalen. Den 1 januari 2024 infördes nya regler avseende intygsgivning. Vi reflekterar över regleringarnas syfte, om syftet uppnåtts och hur marknaden har påverkats av den ökade regleringen.
• Kostnadskalkylens innehåll
• Underlag till intygsgivningen
• Innehållet i erbjudandet och informationen i 11 punkter enligt 5 kap BrL
• Formkraven avseende förhandsavtalet
• Garantier avseende förskott och tillstånd från Bolagsverket att ta in förskott
• Den ekonomisk planens innehåll
• Den 50-åriga underhållsplanen
• Underlag till intygsgivningen
• Formkraven i upplåtelseavtalet
• Beslut i föreningen efter upplåtelse av bostadsrätter
• Stadgarnas innehåll avseende de delar som har betydelse för kostnadskalkylen och den ekonomiska planen
• Förtydligande avseende vilka förändringar i den ekonomiska planen och kostnadskalkylen föreskrifterna innebär?
• Hur påverkas tidsplanen i och med lagändringar och Boverkets nya föreskrifter (uppgift om bygglov i förhandsavtal, intygsgivare ska godkännas av Boverket, insatsgarantier och slutlig kostnad känd)
• Hur påverkas möjligheten att uppnå slutlig kostnad känd i den ekonomiska planen?
• Insatsgarantier
• Reflektion och spaning mot framtiden
För oss är det viktigt att det du tillgodogör dig under kursen kommer till relevant och praktisk nytta. Vi säkerställer därför att det finns tillfälle att ställa frågor, både löpande under kursen och i slutet av dagen. Vill du att någon särskild fråga belyses tar vi tacksamt emot dina önskemål vid anmälan till kursen eller så snart du kommer på frågeställningarna innan kurstillfället.
Tanken är att föreläsarnas och deltagarnas erfarenheter och frågor vävs in i framställningen.
Du är välkommen att göra en intresseanmälan här nedan, om du vill gå kursen datumet inte passar dig, då kontaktar vi dig när vi planerar nya datum.
Om ni är flera som vill gå kursen från samma företag kan vi ta fram en specialanpassad kurs med fokus på det ni önskar veta mer om. Pris lämnas på förfrågan.
FAKTA
Kursledare: Susanne Falk, Sebastian Törnqvist m.fl.
Dokumentation: I kursavgiften ingår digital kursdokumentation
Planerat kursdatum: 3 april 2025
Tid: 9:00 -16:30 | Lunch och fika ingår
Plats: Rådmansgatan 40 eller annan lokal centralt i Stockholm (beroende på antal deltagare)
Om ni är flera som vill gå kursen från samma företag kan vi ta fram en specialanpassad kurs med fokus på det ni önskar veta mer om. Pris lämnas på förfrågan.
Du är välkommen att anmäla intresse om du vill gå kursen men planerade datum inte passar dig kontaktar vi dig när vi planerar nya datum.
KOSTNAD | VILLKOR
Kursavgift: 8 900 kronor eller gå tre, eller fler, från samma företag och betala 6 900 kronor per person (mervärdeskatt om 25 % tillkommer). Vi genomför kursen vid minst fem anmälda.
Betalningsvillkor: Kursavgiften faktureras i samband med kursanmälan, dock tidigast två månader innan kurstillfället.
Fakturan skickas via e-post i pdf-format, ange e-postadress för fakturamottagare i anmälan. Moms tillkommer på samtliga priser. Faktura förfaller inom 14 dagar.
Avbokning: Vid avbokning senast 14 dagar innan kursstart faktureras 50 % av kursavgiften. Vid senare avbokning uttas full kursavgift. Du kan överlåta din plats till en kollega.
Landahl förbehåller sig rätten att ställa in alternativt flytta fram ett kurstillfälle vid händelse av lågt deltagarantal, sjukdom eller andra händelser som är utom vår kontroll. Om kurstillfället behöver ställas in p.g.a. lågt deltagarantal, meddelas detta senast tre veckor innan kursstart. Vi kommer då att försöka hitta ett alternativ som kan tillgodose dina behov.